Bloga raksti

Koučings reanimācijā

ICF Latvia valdes loceklis Jānis Skrastiņš
janis@sobersoul.lv
+371 29212902


Koučings ir dzīvs. Ne tikai biznesa vidē un pašizaugsmē. Jau gadiem ilgi pasaulē koučingu un tā metodes pielieto arī sociālajā sfērā: bērnu labklājībā, darbā ar senioriem, palīdz cilvēkiem ar atkarībām,  neformālajā izglītībā, izmanto bēgļu un imigrantu problēmu risināšanā, kā arī pielieto dažādu politisko lēmumu pieņemšanas procesos. Un šim sarakstam punktu pielikt nevar. Tam, protams, nāk līdzi savi izaicinājumi un neskaidrības, tad lūk, lasām tālāk.


Viltotais zaķis

Tukša vieta ilgi nestāv, arī Tevi kāds var aizvietot.

Cilvēktiesības, dzimumu vienlīdzība, nabadzības vai bezdarba mazināšana ir tikai dažas no sociālās sfēras sastāvdaļām, kurās Latvijā trūkst kvalificētu kouču, kaut arī pieprasījums un nepieciešamība pēc tā ir. Pašlaik sociālajā sfērā darbojas daudzi “fake kouči”, kuri sola rast atbildes uz visiem jautājumiem taču beigu beigās – atbildes nav atrastas un problēmas ir saasinājušās. Tas ne tikai nerisina sociālās nozares problēmas, bet vieš cilvēkos bažas par koučinga iespējām šajā nozarē darboties. Ikdienā, sadarbojoties ar dažādu jomu speciālistiem, kopīgi strādājot pie projektiem, kur iesaistīti cilvēki ar atkarību, riska grupas jaunieši vai cilvēki ar citu destruktīvu uzvedību, arvien biežāk dzirdu, ka tiek meklēti mentori un kouči, taču pagaidām šajā jomā Latvijā kvalificētu speciālistu trūkst. 


Atjaunojam pamatus.

Lielākais izaicinājums kvalificētiem koučiem strādāt sociālajā jomā ir organizatorisko jautājumu kārtošana un  finansējums, balansējot starp zemākām sesiju cenām ar lielāku darba apjomu.

Kas vienam ir izaicinājums, otram ir iespēja parādīt sevi. Jaunajiem koučiem, kuri pēc ICF akreditētu skolu absolvēšanas vēl tikai meklē savu nišu, iesaistīšanās sociālajos projektos varētu palīdzēt atrast savu ceļu koučinga profesijā. Piesaistot nevalstisko organizāciju, sponsoru, pašvaldību vai valsts finansējumu jaunu projektu iniciēšanai vai iesaiste esošajos projektos ir lieliska iespēja uzturēt un attīstīt savas kouča kompetences, kā arī veidot jaunas sadarbības un savas kā kouča atpazīstamības veicināšanu. 



Ir īstais brīdis….

Latvijā ICF akreditētās skolas ik gadu absolvē kouči, kas profesionāli turpina strādāt un attīstīties, pārstāvot dažādas nozares un gūstot atzinību arī starptautiskā līmenī. Sociālā joma šobrīd ir vismazāk pārstāvētā, taču ar gana lielu potenciālu, īpaši pandēmijas laikā. Sadarbojoties ne tikai vienam ar otru, bet arī ar citu profesiju speciālistiem, profesionāls, ICF pārstāvēts koučings, sasniegs arvien jaunas virsotnes radot paliekošu, vērtīgu un izmērāmu ietekmi sabiedrībā.


…..rīkoties.

Es aicinu katru, kurš sevi uzskata par profesionāli vai ir ceļā uz to, apvienoties, lai ar savu degsmi un piemēru atbalstītu sabiedrību, kad tas ir visvairāk nepieciešams. Ja Tev ir vēlme darboties šajā jomā vai arī Tev ir idejas kuras vēlies iedzīvināt, sazinies ar mani.
Blogs