Bloga raksti

Kāpēc nav iespējams sasniegt dzīves līdzsvaru?


ICF Latvia valdes locekle, Anna Jūdre

Kā sasniegt savā dzīvē līdzsvaru? Vai vispār ir iespējams sasniegt dzīvē līdzsvaru?

Mana visaptveroša atbilde ir – es nezinu, kā Tu vari sasniegt savā dzīvē līdzsvaru, un vispār
sasniegt dzīvē līdzsvaru nav iespējams!

Un tai pašā laikā aicinu kļūt par “iespēju” cilvēkiem, paskatīties uz manu atbildi vēlreiz. Es tik tiešām nezinu, kā jebkurš cits var sasniegt savā dzīvē līdzsvaru, bet es zinu, kuras ir tās jomas, kuras manā dzīvē ir pakļautas riskam izjaukt manu dzīves līdzsvaru. Tieši tāpat ikviens cits zina atbildi, kā izskatās līdzsvars viņa dzīvē. Ja vēl nezina, tad visticamāk tādēļ, ka nav veicis savas dzīves apskatu šādā vērtējumā.

Vienā no savām intervijām Džefs Bezoss (Jeff Bezos) skaidroja, ka dzīves līdzsvars nav tas labākais, par to labāka ir dzīves harmonizācija. Man šis vārdu salikums liekas vēl skaistāks, vēl precīzāks tam, ko es domāju ar dzīves līdzsvaru. Dzīves līdzsvars nav tikai par darbu un privātās dzīves harmonizāciju. Tas ir par jebkuru jomu – es un mana ģimene, es un mani bērni, es un mans partneris, es un darbs, es un draugi, es un mani hobiji, es un mana personīgā izaugsme, es un nauda u.tml.
Nav svarīgi laiku sadalīt vienādi, lai būtu dzīves līdzsvars. Piemēram, darbam astoņas stundas, ģimenei astoņas stundas. Iespējams, produktīvi strādājot, visu iecerēto var izdarīt 4 stundās. Arī ģimenei varbūt nevajag astoņas stundas, kad esi blakus, bet pietiek 4 klātesamības pilnas stundas, kurās tiek darītas aizraujošas lietas un tas piešķir kopā pavadītajam laikam lielāku nozīmi, nekā 8 tukšas stundas.

Dzīves līdzsvaru (jeb harmonizāciju) ir iespējams izjust, ja:
  • zini savas vērtības. Tu zini, kas ir svarīgs, kam var atļauties veltīt laiku un uzmanību.
  • turi savas robežas. Piemēram, ja esi nolēmis vakaru pavadīt ar ģimeni vai draugiem, tad neatbildi uz darba e-pastiem vakarā. Tie būs arī e-pastā vēl rīt no rīta.
  • zini, ko gribi. Saproti, kas ir tas, ko vēlies sasniegt, iegūt, panākt. Tikai to zinot, varēsi novērtēt, kad sasniegsi, iegūsi un panāksi. Ja nezināsi, kas ir tas, ko gribi, tad nepamanīsi, ka tas jau ir!
  • izbaudi procesu. Darot lietas, kas nepatīk, laiks rit lēnāk, enerģija tērējas ātrāk, neiecietība pret sevi un citiem jau ir gatava savam uzvaras gājienam. Tikai izbaudot lietas, ir iespējams izbaudīt dzīvi un līdzsvaru tajā.

Atbildot uz jautājumu, kāpēc dzīvē nav iespējams sasniegt līdzsvaru, atbilde ir kodolīga - līdzsvars nav gatavs stāvoklis, tā ir nepārtraukta kustība, nepārtraukta savu prioritāšu izvērtēšana, nepārtraukta savu robežu sargāšana. Runājot salīdzinājumos – lielākā daļa no mums prot noturēt līdzsvaru, lai brauktu ar divriteni. Kā mēs turam līdzsvaru braucot ar divriteni? Minot pedāļus!
Tā ir kustība. Jā, brīžiem varam ilgāku laiku nemīties un turpināt ripot uz priekšu, nenokrītot. Tā ir arī ar dzīves līdzsvaru – ja esam atraduši, kuri ir tie nosacījumi, pie kuriem mūsu dzīve ir līdzsvarā, tad izkrist no šī līdzsvara stāvokļa ir lēnāks process, bet ne neizbēgams notikums.

Novēlu meklēt un atrast, kas veido tieši Tavu dzīves līdzsvaru, un prasmes un apņemšanos šo līdzsvaru radīt ikmirkli no jauna.

Life balance is not something you find, it’s something you create* – Jana Kingsford

*Dzīves līdzsvars nav kaut kas tāds, ko tu atrodi, tas ir tas, ko tu radi.
2022-02-07 18:55 Blogs For Main Page